Pilates, ideaal voor mama’s!

Pilates, ofwel de pilates methode, is een fitness systeem uitgewerkt door Joseph Pilates in het begin van de twinstigst eeuw. Hij gebruikte het vooral tijdens de revalidatie van gewonde soldaten. Ikzelf leerde pilates kennen tijdens verschillende opleidingen die ik volgde in het kader van postnatale oefeningen. Wetende wat voor een inpakt een zwangerschap heeft op je lichaam, door zelf al 3 keer mama te worden, vind ik nog steeds dat Pilates een goede basis vormt om je lichaam terug op te trainen.

Pilates maakt namelijk gebruik van een aantal basis principes. Deze principes passen dan ook perfect in de postnatale revalidatie.

De 6 principes van Pilates

  1. Concentratie

    Concentratie of aandacht naar je lichaam, heb je nodig om de oefeningen zo juist mogelijk uit te voeren. Vaak zie ik mama's die geen kennis hebben van hun algemene houding of bewegingen. Gewoon omdat ze er nooit niet bij stil gestaan hebben. Rug klachten bijvoorbeeld zijn vaak het gevolg van een slechte houding of beweging. Ik gebruik hierbij dan vaak het woord Alignement. Wat wil zeggen dat je lichaam in een natuurlijke lijn staat ten opzichte van de zwaarte kracht. Namelijk die lijn waarbij je het best kan functioneren. Die kan voor iedereen anders zijn.

  2. Centering

    De buikspieren, bekkenbodemspieren, de onderrug, de heupen en de billen vormen gezamenlijk het centrum van het lichaam. Geen enkele arm- of beenbeweging vindt plaatst zonder een sterk en stabiel centrum die ik “het korset” noem. Joseph Pilates verwees hier naar met de term “Powerhouse”. Na de bevalling is dit centrum verzwakt of niet meer in balans door de zwangerschap of bevalling. Dit terug gaan optrainen is dan ook noodzakelijk.

  3. Controle

    Iedere Pilates oefening vereist volledige beheersing van je lichaam en geest. Na de zwangerschap is ons lichaam in disbalans. We hebben 9 maanden een gewicht meegedragen en onze houding en beweging is hierdoor aangetast. Daarom dat dit bij pas bevallen mama’s heel moeilijk is om de juiste controle van ademhaling en beweging te vinden.

  4. Flow

    De oefeningen die je uitvoert doe je best zo vloeiend mogelijk. Hierdoor ga je kracht en lenigheid gaan trainen. Vaak willen we oefeningen snel doen maar door traag en gecontroleerd te bewegen gaan we veel meer Core stability gaan trainen. De juiste flow vinden is dan ook een uitdaging.

  5. Precisie

    Elke beweging heeft een doel en elke herhaling van een oefening moet met precisie worden uitgevoerd, zodat je vanzelf de juiste balans tussen alle spieren als geheel vindt en gaat gebruiken. Het is een manier om eens tot jezelf te komen net zoals bij Yoga oefeningen. Bij yoga ligt het accent dan ook meer op de spiritualiteit, bij Pilates gaat het meer om de fysieke activiteit.

  6. Ademhaling

    Joseph Pilates legde veel nadruk op ademhaling. Wanneer je bewust bezig bent met je ademhaling bevordert dit de spierbeheersing. Het zorgt er tevens voor dat je longen en bloed worden voorzien van zuurstof. Het vergemakkelijkt de beweging, maar is niet altijd evident na een zwangerschap.

Pilates werkt niet alleen helend voor pas bevallen dames maar ook voor mensen met nek en rugklachten, vrouwen in de menopauze, enz.. zullen baad hebben aan deze methode. Zelf mannen kunnen aan Pilates doen, vaak gebruiken topsporters deze oefeningen ter preventie van blessures.

teaser-1.jpg
Change happens through movement an movement heals
— Joseph Pilates

Wil jij ook graag het ABC (Alignment, Braeting and Centering) van Pilates gebruiken na je zwangerschap? Neem dan contact op om jouw postnatale sessie te laten begeleiden door ons team. Wij leggen je de basisprincipes uit en passen de oefeningen aan aan jouw klachten en houding.

Van groot belang is wel dat jouw bekkenbodemspieren goed getraind zijn, indien er hier zich problemen voordoen na de zwangerschap verwijzen we je graag door naar groepspraktijkbeels.be waar Leen Neirynck je eerst zal begeleiden als bekkenbodemtherapeut. Indien zij groen licht geeft kan je je postnatale oefeningen bij ons verder zetten of kan je aansluiten bij onze groepslessen zoals Pilates op de Peloeze.

Pilates op de peloeze werd deze maand voor het eerst georganiseerd en was meteen een succes. We komen 2 avonden in de week samen met een groepje van 15 personen en genieten van de pilates oefeningen tijdens zonsondergang. De social distance wordt gerespecteerd. Wil je ook graag deelnemen? Schrijf je dan hier in.

processed_IMG_20200613_134241.jpg
Eline Van Den Abeele