Kinderkine in tijden van Corona

Hoe beleefden wij deze bizarre tijden

 

We zijn weer open na de lockdown light! Eigenlijk zijn we nooit gesloten geweest omdat de overheid dit ons niet kon opleggen. Noodzakelijke behandeling moesten en konden nog doorgaan met de daarvoor voorziene voorzorgsmaatregelingen zoals mondmasker, ontsmetting, en zomeer. We vielen terug op ongeveer een 2 % van onze normale behandelingen (vooral ademhaling en enkele neurologische aandoeningen) en werden genoodzaakt zo goed als te sluiten omdat we de veiligheid onvoldoende konden garanderen.

“Blijf in uw kot!” zei Maggie. Zoals velen van jullie was dit niet zo evident. En zeker niet als er nog eens 3 kleine kinderen rond huppelen. We moesten alternatieven gaan zoeken om deze crisis door te komen. Zo hebben we samen met ons team wekelijks overlegd via Skype. We hebben ouders en kinderen kunnen bestoken met mailtjes, oefenmateriaal en zelfgemaakte filmpjes,... Het was anders werken en eigenlijk best nog leuk om te doen. We gingen creatief aan de slag met bijvoorbeeld oefeningen voor fijne motoriek en grove motoriek.

Check hier een voorbeeld van onze filmpjes van fijne motoriek:

 
 

We kregen ook de kans om een video of teleconsult te doen met de ouders en kinderen die hierbij baat hadden. Dit was niet zo eenvoudig want we zijn en blijven therapeuten die graag onze handen gebruiken en dat is nu het geen we niet kunnen via een videoconsult. Het deed ons wel onze grenzen verleggen en uitdagingen zoeken om de kinderen van op afstand te begeleiden. Mijn pop en kinderen deden vaak dienst als proefpersoon. We hebben geadviseerd, overlegd en gelachen. Ik moet eerlijk zeggen dat deze manier van therapie geven me toch wel wat nieuwe inzichten gaf op vlak van communiceren met ouders. Hoe pak je iets thuis aan met minder materiaal? Hoe leg je een vorm van therapie uit? We werden uitgedaagd en dan is het leuk om te zien dat we filmpjes mochten ontvangen van de eerste stapjes of kruipbewegingen. Dit zijn de momenten die goud waard zijn. De tele- en videoconsulten zijn nog steeds mogelijk. Indien er patiënten zijn die hier nood aan hebben en het nog niet zien zitten om naar de praktijk te komen, om welke reden dan ook, aarzel dan niet om ons te contacteren voor een afspraak.

 
processed_IMG_20200430_094038.jpg

Door de toenemende digitalisering kregen wij als kinesitherapeuten ook de kans om een aantal online bijscholingen te volgen. We hebben dan ook alle 3 niet stil gezeten en enkele interessante opleidingen kunnen volgen van onder andere Ascendo en Smarteducation. Dit stelt ons in staat onze therapeutische geest te verruimen en post corona meteen hiermee aan de slag te gaan.

Mensen die mij privé kennen weten dat ik niet stil zit, ook al heb ik 1 peuter en 2 kleuters rond lopen. Daarom heb ik tijdens deze corona maanden, mij ook bezig gehouden met enkele neven projectjes.

Zoals de opstart van een online baby mama en kids mama workout. Wat is dat leuk om te doen! En we werken daarbij ook nog eens aan de conditie. Met een beperkt groepje sporten we iedere zaterdag voormiddag samen met onze kids.

Daarnaast staken we met mijn ex-thesisstudenten de handen in elkaar om vooruit op de buik verder nieuw leven in te blazen. Wat het al geworden is, vind je hier.

Aangezien naaien ook een passie is van mij werden er voor de gemeente Zulte 50 mondmaskers genaaid. Mondmaskers voor de praktijk mochten ook niet ontbreken, ditmaal met koala’s.

Ik kreeg dan ook nog eens het lumineuze idee om deze blog te beginnen. Het is wel fijn om zo mijn kennis te delen met jullie. Ben eens benieuwd hoe lang ik dit ga volhouden.

 
processed_IMG_20200512_164919_261.jpg

Naast dit alles stond ik ook stil bij de extra tijd die ik kreeg met mijn gezin. We leerden samen spelen en ruzie maken, gingen wandelen, leerden plekjes kennen in onze tuin die we nog niet kenden. Deze quality time nemen ze ons niet meer af.

IMG_20200421_171000_284.jpg

Het waren en zijn nog steeds vreemde tijden maar we proberen er het beste uit te halen. Ik ben blij dat we terug een beetje met de kindjes en de mama’s aan het werk kunnen. Dat we terug onze handen (weliswaar ontsmet) kunnen gebruiken om die kinderen te stimuleren in hun ontwikkeling. De ouders niet meer zo veel vanachter het scherm moet aanspreken maar vanachter een mondmasker. Als we dan ook even extra tijd moeten nemen om alles te ontsmetten, nemen we dat er graag bij. Het maakt me blij dat iedereen goed de maatregelingen respecteert, zo kunnen we samen deze corona crisis te baas.

Samen sterk tegen Corona!

Eline Van Den Abeele

 
Eline Van Den Abeele