PLAGIOCEPHalometrie

 
Kinderkine-70.jpg
 

Plagiocephalometrie (PCM) is een betrouwbare en valide meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Hiermee kunnen de verschillende aspecten van plagiocephalie (scheve afplatting) en brachycephalie (symmetrische afplatting achterzijde) in maat en getal worden vastgelegd. PCM kan gebruikt worden voor discriminatief (de mate van afwijking van normaal) en longitudinaal (ontwikkeling in de tijd) onderzoek. meer info op www.ekwip.nl

 

PLAGIOCEPHALIE

Een schedelafplatting komt momenteel bij 1 op de 5 baby’s (tijdelijk) voor. Dit houdt vrijwel altijd verband met de eenzijdige ligging en hantering, zowel ’s nachts als overdag. Er zijn echter ook andere oorzaken van zeldzamere schedelvervorming, nl. waarbij er een groeistoornis van (een van) de schedelnaden bestaat. Dit heet craniosynostosis. Indien er geen mogelijke oorzaak, zoals craniosynostose, kan gevonden worden, kunnen we wel proberen de factoren die de afplatting in de handwerken te verminderen.

 

Hoe ontstaat een afplatting van het baby hoofdje?

Het is vaak het verhaal van de kip of het ei. Was er eerst een voorkeurshouding en dan een schedelvervorming of omgekeerd? Vaak ontstaan voorkeurshoudingen al voor de geboorte of intra-uterien (in de baarmoeder). Het kind kan te vroeg ingedaald zijn of tegen het bekken worden gedrukt. Ook het gebruik van de vacuümpomp kan een schedelvervorming in de hand werken. In tegenstelling tot vroeger ontstaan nu ook heel veel asymmetrieën na de geboorte. Door de constante rugligging zowel ’s nachts als overdag is de drukverdeling op de schedel niet meer goed verdeeld. Als de baby een lichte voorkeur heeft naar één kant en hij ligt constant op zijn rug, dan vlakt dat deel van zijn schedel wat af waardoor hij weer op dat deel van zijn schedel komt te liggen en zo de voorkeur en de afvlakking versterkt.

 

Het is voornamelijk door die constante rugligging dat de incidentie van plagiocephalie en voorkeurshouding stijgt. De rugligging en andere maatregelen hebben er wel voor gezorgd dat wiegendood drastisch is verminderd. Dus als slaaphouding is rugligging absoluut te adviseren. Toch is het belangrijk tijdens het wakker zijn van de baby dat alle houdingen en voornamelijk buikligging gestimuleerd wordt.

http://www.vooruitopdebuik.be

 

Vooruit op de buik!

Voor de ontwikkeling van het kind is het belangrijk dat er gestimuleerd wordt om verschillende houdingen aan te nemen. Het is inderdaad van groot belang dat een kind in rugligging slaapt ter preventie van wiegendood, maar vanaf de geboorte is het aan te bevelen dat een kind de buikligging positie aangeleerd wordt. Buikligging is van groot belang omdat zich van daaruit veel motorische vaardigheden ontwikkelen: kruipen, optrekken, stappen.

Positieve effecten van buiklig zijn:

  • de baby wordt sterker

  • het evenwicht wordt geoefend

  • voorbereiding op zitten en kruipen

  • voorbereiding op handvaardigheid.

  • het heeft een rustgevend en kalmerend effect

  • vertrouwen en onafhankelijkheid

Wat kan je nu zelf als ouder doen?

Zie brochure

Wat doe ik als Bobath therapeut?

Ik help je aan de hand van mijn kennis van de normale motorische ontwikkeling de motoriek van je kind te stimuleren. Hierbij geef ik tips en advies naar positionering en handling van je kind aangepast aan zijn ontwikkelingsleeftijd. Via lichte mobilisaties en facilitaties probeer ik eventuele verkortingen of bewegingsbeperkingen te verbeteren. Om een goede evolutie objectief te kunnen evalueren, neem ik indien u dit wil een plagiocephalometrie af. Dit is een meting die de mate van de afplatting berekend en eventueel kan vergeleken worden met een normgroep of een vroegere meting. Zo kunnen we nagaan of uw kind een mindere afplatting vertoond.

Informatie vanuit Kind en Gezin:

http://www.kindengezin.be/gezondheid-en-vaccineren/afwijkingen/schedel/