Typ 10, leren typen in een handomdraai

Hoe leer je je kind best typen, zeker wanneer het wat motorische moeilijkheden heeft?

 

Met het nieuwe schooljaar voor de deur, maken veel kinderen zich stilaan klaar om terug naar school te gaan. Daar leren ze rekenen, schrijven, aardrijkskunde en nog zoveel meer. Maar in een wereld waar alles steeds meer digitaal wordt en de kinderen ook vaker werken met een computer, thuis of op school, is het belangrijk om ook te leren typen.

Vanuit dat idee bieden wij in de praktijk in samenwerking met Open Huis Deinze reeds enkele jaren de TypTien cursus aan. Het is een kindvriendelijke methode om blind te leren typen met tien vingers. Dit gebeurt individueel of in kleine groepjes, waardoor er voldoende aandacht kan gegeven worden aan elk kind afzonderlijk.

 
Ontwerp zonder titel.jpg

Zelf heb ik ook op jonge leeftijd leren typen. Met ietwat tegenzin vertrok ik naar de eerste les, mijn oudere zus had ik namelijk vaak genoeg horen klagen over haar saaie typelessen op de typemachine. Al gauw bleek dat er in twee jaar tijd toch veel veranderd was! Ik mocht immers leren typen op een laptop die speciaal gemaakt was om de typelessen wat aantrekkelijker te maken.
Ook dit is bij het concept van TypTien belangrijk. De verschillende letters en tekens worden per vinger aangeleerd. Dit gebeurt op een speelse manier aan de hand van kleuren, prenten, spelletjes,… Er wordt beroep gedaan op alle zintuigen waardoor het gemakkelijker wordt om de plaats van de letter te onthouden en alles te automatiseren.

 

Zeer geschikt voor kinderen met leer-of ontwikkelingsproblemen.

logotyp10.jpg

Deze methode is voor elk kind geschikt en zeker, of misschien zelf nog meer, voor kinderen met leer- of ontwikkelingsproblemen zoals dyspraxie, dyslexie of fijnmotorische problemen. Ook al doen zij hun uiterste best, vaak schrijven ze langzamer en minder nauwkeurig dan hun klasgenootjes wat voor de nodige frustraties kan zorgen.
Initieel zullen ze het misschien wat moeilijker hebben aangezien typen uit veel verschillende fijnmotorische handelingen bestaat die elkaar snel opvolgen. Maar ik merk dat zij er ook echt baat bij hebben om te leren typen! Het zorgt er bij hen voor dat ze grotere schrijfopdrachten beter en vlotter kunnen verwerken en er ook nog eens netjes uitzien. Het kan ook voor de nodige rust zorgen als ze het typen kunnen toepassen in de klas in plaats van steeds te moeten schrijven en zich daarin op te jagen. Ook  ontwikkelt iemand die op een juiste manier leert typen, op termijn, een fijnere motoriek.

Uit mijn ervaring blijkt dat alle kinderen die de typelessen bij ons volgden via TypTien steeds een goeie kennis van het toetsenbord hebben. Ze kennen alle plaatsen van elke letter en dit helpt hen bij het aantikken van de gewenste letters. Het aanleren gebeurt zonder tijdsdruk, zodat ieder kind op zijn eigen tempo kan leren. De snelheid ervan stijgt na verloop van tijd wel zodra het typen steeds meer toegepast en geautomatiseerd wordt. Ze krijgen ook meer zelfvertrouwen in het kunnen werken met de computer, wat in onze digitale tijden alleen maar positief is.
Doorheen de jaren werd het typen bij mij  ook steeds meer een automatisme en ging ook de snelheid ervan de hoogte in. Ik kan foutloos blind typen en merk dat dit mij toch enkele voordelen en tijdswinst opleveren.
Dit willen we dan ook graag samen bereiken via onze typelessen!

Wij bieden typ 10 lessen aan voor kinderen vanaf 9 jaar

10 lessen starten

op dinsdag 15 september om 18u in Open Huis Deinze

op donderdag 17 september om 18u 30 in Open Huis Deinze

op vrijdag 18 september om 16u30 in kinderkine Zulte

Max 4 deelnemers

190 euro/ 10 lessen

oefenboekje inbegrepen en jaar lang toegang tot het online typ 10 leer platform met oefeningen.

Wens je graag op een van deze dagen deel te nemen neem dan contact op via kinderkinezulte@gmail.com

Hopelijk tot dan!

Margo De Bels

 
 
Eline Van Den Abeele