Hypermobiliteit of laxiteit?

Wanneer heeft mijn kind dit en wat kan ik eraan doen?

hypermobiliteit-testen.png

Kan je kind zijn vingers helemaal overstrekken of zijn benen helemaal in spreidstand leggen? Dan kan het zijn dat je kind hypermobiliteit heeft.  Dit wil zeggen dat ze een grotere beweegelijkheid hebben van de gewrichten vergeleken met andere kinderen. Heeft je kind klachten hierdoor dan noemen we dit het hypermobiliteitssyndroom. Dit komt bij 15 tot 20% van de kinderen voor tussen de 4 en 13 jaar. De oorzaak hiervan is ook niet altijd even duidelijk. Soms is het iets genetisch en zit het in het familie dat je heel mobiel bent. Of is het een ondereel van een andere aandoening zoals een syndroom of Ehlers Danlos. Via je kinderarts kan je hier eventueel uitsluitsel voor krijgen.

 
 
2.jpg

Wanneer kan je vermoeden dat je kind hypermobiel is:

  • Je kind valt vaak en loopt met de voeten naar binnen

  • Je kind is snel moe bij een lange afstand stappen of sporten

  • Je kind klaagt van pijn aan de benen en nachtelijke pijn na grotere inspanning overdag

  • Je kind zit vaak in W- zit

  • Je kind heeft moeite met zwemmen

  • Je kind is angstig om bepaalde hindernissen te nemen en heeft vaak een zwak evenwicht

  • Je kind heeft pijn bij het schrijven

  • Je kind heeft al eens een (sub)- luxatie gehad van een gewricht

  • Je kind had een eerder vertraagde motorische ontwikkeling als baby (eerder poepschuivers)

  • Je kind slaapt graag op de buik

 

Heeft je kind geen klachten of problemen, dan hoef je in principe niets te doen. Soms kan dit probleem er op termijn gewoon uitgroeien. Heeft je kind toch gewrichtsklachten en problemen met zijn motoriek dan kan je eens langs gaan bij je kinderarts die je op zijn beurt kan doorverwijzen naar een kinderkinesist. Wij zullen dan analyseren waar de problemen liggen en een oefenprogramma meegeven. Dit om een goede houdings en bewegingscontrole mee te geven. Vaak zullen kinderen met hypermobiliteit wat moete hebben met proprioceptie. Namelijk de mogelijkheid om te voelen in welke stand je gewricht of lichaamsdeel staat. Dit met een goede spierkracht en controle. Is dit moeizaam doordat je gewrichten te beweegelijk zijn, dan kan je je gewrichten gaan overbelasten en klachten krijgen. Dit willen we aan de hand van oefentherapie verbeteren.

Mag je kind dan sporten, krijg ik dan vaak als vraag? Indien je geen pijnklachten hebt, kan je alle sporten doen maar de beste sport voor deze kinderen is zwemmen.  Het is van groot belang om je gewrichten niet te overbelasten.

Podologische zolen kan een oplossing zijn voor kinderen met platvoeten maar wordt niet bij heel jonge kinderen aangeraden. Hiervoor kan je eens in overleg gaan met een Podoloog. Deze  zullen die meestal maar doen rond de leeftijd van 6 -7 jaar.

Afbeelding1.png

Een tip van onze plaatselijke podoloog Sophie De Waele is:
Laat de kinderen zo veel mogelijk op blote voeten rondlopen, ook buiten; dit is, naast het ontwikkelen van intrinsieke voetspieren, ook voordelig voor de ontwikkeling van de proprioceptie. Echter zien we bij veel kindjes, ouder dan 7 jaar, nog de platvoet-afwijking. Meestal hebben ze daar geen last van, maar naar later toe kan het wel problemen geven. Daarom gaan we eerst onderzoeken of het een functionele platvoetafwijking is of een structurele. Een structurele platvoet-afwijking kunnen we niet met zooltherapie oplossen, daarvoor is chirurgie aangewezen indien de platvoet echt pijnlijk of heel erg is. Bij functionele platvoeten kunnen we wel helpen. We doen dit door "overcorrigerende" zolen te maken. Op die manier kunnen we de structuren in de voeten blijvend aanpassen waardoor een meer normale voetstand bereikt wordt tegen de leeftijd van 14-16 jaar.

 

Neem gerust contact met ons op indien je hierover vragen hebt of ga langs bij de kinderarts.


Kan jij je in deze houding leggen?

 
3.jpg
 
Eline Van Den Abeele