Mijn kind wil leren fietsen

Met of zonder steunwieltjes? Wanneer begin ik hier aan?

 

Tis coronatijd dus zijn we allemaal verplicht om in ons kot te blijven. Gelukkig mogen we nog eens naar buiten. We kunnen wandelen, lopen of fietsen. Maar als je kinderen hebt kan je niet eens een grote wandeling maken. Het is dan misschien de moment om je kind eens te leren fietsen. Wanneer een kind klaar is om te fietsen, is voor elk kind verschillend. Je hebt kinderen die op 3 jaar reeds kunnen fietsen zonder steunwielen, en er zijn kinderen die op 6 jaar daarnog moeite mee hebben. Je kind leren fietsen gebeurt best in stappen.

 
VzZALFkmTW3lG225IciDeEK3mEKYRsU-MrK8jW8LOlR_x65R5PQ5WIIrg1HPXypm7A_LlpnB1Tn4rFcYTol4wd4cQFG-s8ql1JsgwvjpbFAIADRAhsvax4LwaOAVd-CfCj1l2k2C_ikJgAwe7MMFYG6NqlifN8Xkw5ErOdl6sGFimzOU8-B-REBuyDVKP9UNS9v-AqZbK9jwb9FXGKos.jpg

Stap 1: leer een loopauto/karretje voortbewegen in de ruimte

Het eerste dat je aanbiedt aan je kind is een loopauto/karretje of een stevig fietsje met 4 of 3 wielen. Hier leert je kind zichzelf voort te bewegen in de ruimte. Dit kan al op jonge leeftijd soms nog voor een kind tot stappen komt. Het leert dat je ergens tegen aan kan rijden en dat je moet sturen om van richting te veranderen. In het begin is dat vooral rechtdoor maar geleidelijk aan zal je kind het leuk vinden om in het huis rond te crossen. Dan moet je de botsingen tegen de kasten even door de vingers zien want tijdens het voortduwen van een wagentje wordt dezelfde beweging geoefend die ze bij een loopfiets moeten doen. Ideale oefening dus om later te leren fietsen.

 
IMG_20200419_163753.jpg

Stap 2: Bied eerder een loopfiets aan dan een trapfiets

Bied je kind vooral een loopfiets aan vanaf de leeftijd van 2 jaar. Ik heb zelf ervaren dat hoe vroeger je dit doet, hoe minder schrik de meeste kinderen hebben en hoe sneller ze hiermee kunnen voortbewegen. De voorwaarde is wel dat de voeten plat de grond moeten kunnen raken. Door een loopfiets aan te bieden leert je kind evenwicht op te bouwen en snelheid te nemen. Zorg ervoor dat die loopfiets ook niet te zwaar is en makkelijk wendbaar. Misschien zelfs 1 met rem zo leert je kind te stoppen wanneer het te snel gaat. Die snelheid is namelijk beter om het evenwicht te bewaren, dus hoe sneller ze voortbewegen hoe beter ze hun evenwicht kunnen houden. Pas wanneer je kind deze oefening goed beheerst en hiermee ook voor zich uit kan kijken en al eens een richting kan kiezen kan je overgaan tot stap 3.

Biedt naast de loopfiets ook eens een trapfiets met 3 wielen aan, zeker voor de kinderen die wat meer schrik hebben. Hierbij leert jouw kind trappen. Ik herinner me nog dat Morris, mijn oudste zoon weinig, tot nooit op een trapfiets had gezeten. Hij verstond dus ook het principe van trappers niet toen we hem wilden leren fietsen zonder steunwielen. Hierbij hebben we dan kort een fiets aangeboden met steunwielen. Ik ijver om zeker niet te lang met zijwieltjes te fietsen, want ze worden hiermee te veel vertrouwd en willen er dan ook niet gemakkelijk weer vanaf. Je kan wel de steunwielen een beetje in hoogte zetten. Hierdoor steunt je kind ofwel op het ene ofwel op het andere wiel. Evenwicht wordt zo alsnog geoefend.

De coronatijd is dan ook de ideale tijd om deze stap te oefenen. Ga wandelen en laat je kind snelheid nemen op zijn loopfiets en eens een tripje doen met zijn trapfiets. Zoek een plek waar de straat wat afhelt zo leren ze een beetje snelheid nemen en gaat het vaak veel gemakkelijker.

 
ihG5TN2FFlHy4Rmd5FC0G0jb-aDpcYWNfE1-NEMETqt4iHk2tiCsVBqpT6hgwAhKXIx3AbFu3aPSUyaS1F3yIDD3wO3nneJngfnIstC3oCQokQSFwugzfCydZ8cR5MF8PJVRMxV2ZlcmcflKqCgNpVls2PXhbTVGCXcBb-57hLo6rpHxJCLzwSTa8CucMCHxrRPRZRJIWlDJuVtO8QYU.jpg

Stap 3: Fietsen zonder steunwielen

Vaak is dit de moeilijkste stap en ook een stap waarbij je kind een angst moet overwinnen. Zorg er dan voor dat je kind zelf zin heeft om te leren fietsen en en dat je tijd neemt om dit aan te pakken. De grootte van de fiets is ook van belang. Zorg dat je kind toch met zijn voeten aan de grond kan. Als een kind al goed weg is met een loopfiets, hebben ze vaak niet veel nodig om te fietsen zonder steunwielen. Een beetje snelheid nemen, voeten op de trappers en weg zijn ze. Je kan om te beginnen het zadel van je kind vasthouden en geleidelijk aan eens lossen. Bouw dit op naar steeds langere stukken. Voor je het weet is je kind vertrokken voor langere stukken. Leer het dan ook stoppen met zijn remmen. Soms zijn deze nog hard en kan een torpedo met een achteruit rem handig zijn.


Stap 4: Fietsen op de openbare weg

Kan je kind fietsen, dan kan hij zeker nog niet op de openbare weg fietsen. Laat je kind veel oefenen op auto vrije stukken, bv. de dijk . Stoppen en aanzetten zijn dan ook de belangrijkste oefeningen. De pikkel inklappen, de pedalen juist zetten, stappen met de fiets aan de hand zijn vaak dingen die een kind die wel kan rechtdoor fietsen nog niet beheerst. Voor een kind is fietsen ook lastiger dan een volwassene. Hun fiets is zwaar en zij moeten 3 keer trappen voor 1 trap van jou. Weet dat je kind nog geen verkeersregels kent, neem dan ook steeds dezelfde niet te drukke routes. Geef korte instructies en blijf rustig.

 

Neem deze stappen niet te snel. Ga mee met het tempo van het kind. Neem ook enkele veiligheidsvoorschriften in acht zoals het dragen van een helm of een fluo vestje. Laat je kind ook op het voetpad fietsen. Dit mag tot de leeftijd van 10 jaar. Oefening baart kunst dus ga de weg op en laat ze oefenen.

Veel succes!

Eline Van Den Abeele

 
 
Eline Van Den Abeele